De ervaring van Nina (dialyseverpleegkundige in opleiding)
Als net afgestudeerd hbo-er verpleegkunde twijfelde Nina Bakker (24) over haar toekomst. De wereld lag voor haar open, maar waar kies je voor na zo’n brede vooropleiding? Na vier jaar studie vond ze het tijd om aan het werk te gaan, maar een vervolgopleiding lonkte ook. Als dialyseverpleegkundige in opleiding heeft ze nu het beste van twee werelden. “Ik kan me verder specialiseren én meteen aan het werk.”

Nina stapt net van de vrachtwagen. “Ik zit midden in mijn opleiding en vandaag heb ik een dag meegelopen met een van onze chauffeurs om dialysematerialen bij patiënten af te leveren die thuis dialyseren. Leuk om mee te maken, die kant zie je als verpleegkundige op een dialysecentrum meestal niet.”
Contact met patiënten
“Ik merkte tijdens mijn studie dat ik graag langer bij patiënten betrokken wil zijn. Zo liep ik stage bij chirurgie. Daar heb je twee dagen intensief contact met een patiënt. Daarna zie je iemand nooit meer. Bij dialyse bouw ik een band op met patiënten. Bij verpleeg- of revalidatiezorg heb je ook langdurig contact met patiënten, maar daar ben je veel bezig met ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen, red.) zoals wassen en aankleden. Bij dialysezorg ben je echt gericht op de behandeling. Dat vind ik een groot voordeel.”
Techniek en zorg
De combinatie van technische handelingen en contact met patiënten is precies wat Nina zocht. “Dialyse is een van de meest technische disciplines binnen de zorg. De handelingen die je doet, zoals aanprikken, werken met centraal veneuze katheters en de machine opbouwen zijn een belangrijk deel van je werk. Dat vind ik erg leuk.”
Niet de hectiek, wel de afwisseling
“Ik werk nu op de acute dialyse. Daar heb je niet de hectiek van een afdeling als de spoedeisende hulp, maar er gebeurt genoeg. Patiënten die hier binnenkomen, moeten acuut gedialyseerd worden. Vaak treden er complicaties op. Als dialyseverpleegkundige moet je dan goed nadenken en juist handelen.”
Van de breedte naar de diepte
“De opleiding is ontzettend leuk! De lessen over klinisch redeneren gaan veel dieper dan tijdens mijn opleiding verpleegkunde. En ik vind de werking van de nieren interessant. Je nieren hebben invloed op allerlei processen in je lichaam. Als daar iets fout gaat, heeft dat veel gevolgen.”
Werken en leren goed te doen
“Ik werk een aantal weken achter elkaar en ga af en toe een week naar school. Dat is goed te doen. De begeleiding is ook prima. Verpleegkundigen nemen de tijd voor me, ik kan altijd terecht met vragen. In het begin keek ik veel mee, stap voor stap doe ik nu steeds meer dingen zelf. Ik ben nu een paar maanden bezig en verzorg bij twee patiënten al de volledige behandeling.”
Niet de makkelijkste
“Niet alle dialysepatiënten zijn even makkelijk. Ze komen hier vaak drie keer per week en weten goed wat ze willen, daar moet je mee leren omgaan. Maar dat maakt mijn werk alleen maar uitdagender. Ik heb met veel patiënten goed contact, dat waarderen ze enorm. Dat is fijn om te merken.”
Verder ontwikkelen
“Ik heb er ontzettend veel plezier in. Ik werk, verdien mijn eigen geld en ontwikkel me op persoonlijke en professioneel vlak. In de toekomst wil ik me hier verder ontwikkelen tot evv’er (eerstverantwoordelijke verpleegkundige, red.). Ook kan ik aan allerlei specialistische werkgroepen deelnemen. Maar na mijn opleiding ga ik eerst lekker aan de slag op de afdeling. Ik raad het leerwerktraject echt al mijn oud-studiegenoten aan!"