De ervaring van Henk (patiënt peritoneale dialyse)

De ervaring van Henk (patiënt peritoneale dialyse)

Quote
Buikspoeling doe ik zelf: thuis én op vakantie

Sinds 2014 dialyseert Henk van Raalte. Hij heeft gekozen voor peritoneale dialyse (PD): "Buikspoeling is de ideale behandelvorm voor mij. Ik kan het thuis zelf uitvoeren en hoef niet steeds naar een centrum.

Hemodialyse lijkt me minder fijn: je hebt toch een grote dialysemachine in huis en mijn vrouw kan ook niet tegen het aanprikken. Assistentie van een verpleegkundige zie ik niet zitten. Dat vind ik toch een inbreuk op mijn privacy. Ik zit altijd in mijn vaste ‘spoelhoekje’ en kijk ondertussen naar grappige filmpjes op mijn tablet.

Afbeelding Henk voert zelfstandig thuis boekspoeling uit
Henk heeft zijn eigen 'spoelhoekje' in huis

Dialyse in stacaravan

Met de katheter heb ik geen problemen. Er steekt een slangetje uit je buik, maar dat vind ik niet erg eigenlijk. Je kunt overal aan wennen, zeg ik altijd maar. Mijn kleinkinderen weten niet beter. Ik ben er vanaf het begin heel open over geweest en heb ze altijd alles laten zien. Zo worden ze niet bang. Op hun manier helpen ze een beetje of spelen wat met de zakken vloeistof.

Ongeveer 5 maanden per jaar zitten mijn vrouw en ik in onze stacaravan op een camping in IJsselstein. De voorraad met zakken, halen we dan op thuis in Houten. Dat is wel een nadeel van CAPD, je hebt al gauw dertig zakken in huis. Die moet je wel kwijt kunnen. Ik kan ze ook op de camping laten bezorgen, maar dan wordt het wel erg vol. Je wilt er ook niet de hele dag tegenaan kijken. Voor mij is APD vanwege medische redenen niet mogelijk. Dat doe je ’s nachts aan een machine.

PD-benodigdheden mee op pad

Het is belangrijk de tijd in de gaten houden. Om de vier uur moet je spoelen. Die tijd vliegt voorbij. Plannen is dus belangrijk. Je kunt niet zomaar de deur uitgaan. Toen mijn zoon ging trouwen in Slot Zeist, naam ik gewoon mijn PD-benodigdheden mee en heb ik in een rustig kamertje zitten spoelen. Soms gebruik ik het ook wel eens in mijn voordeel. Als ik ergens geen zin in heb, moet ik helaas nét spoelen.  

Goede begeleiding Dianet

Een groot voordeel van PD is dat je je behandeling voor een groot deel zelf in de hand hebt. De begeleiding van Dianet is erg fijn. Eén keer per zes weken heb ik een controle op het centrum en voor vragen kan ik altijd bellen. Dat is een veilig gevoel. De afdeling logistiek is super. Geweldig hoe zij meedenken. Je hoort nooit zoveel over PD-patiënten, maar is zeker een vorm van dialyse die ik aan kan raden.”

Meer over dit onderwerp