Dialysepatiënten Dianet krijgen coronavaccinatie

Dialysepatiënten Dianet krijgen coronavaccinatie

24 maart 2021

“Geruststelling en een stuk veiligheid”

Amsterdam, 24 maart 2021

Op 24 en 25 maart hebben Emile Affolter, Elly Kolk en Coen Mensing, patiënten van het dialysecentrum van Dianet in het Amsterdam UMC, hun eerste coronavaccinatie gekregen. Net als Emile, Elly en Coen krijgen alle patiënten met ernstig nierfalen onder de 75 rond deze tijd een oproep van hun dialysecentrum. De Gezondheidsraad heeft patiënten met ernstig nierfalen namelijk aangewezen als hoog-risicopatiënten. Zij ontvangen hun vaccinatie via het centrum of ziekenhuis waar zij behandeld worden. Dianet is blij dat haar patiënten meer perspectief krijgen door het vervroegd vaccineren.

Geruststelling en veiligheid voor de patiënt

Dhr Emile Affolter: “Deze prik betekent voor mij een zorg minder. Het betekent ook geruststelling en een gevoel van veiligheid. Ik ben pas enkele weken geleden gestart met hemodialyse in het centrum en voel me nog kwetsbaar na een periode van een zwakke gezondheid. Daar moet geen COVID-19 bovenop komen. Ik werk veel vanuit huis, maar moet wel enkele keren per week naar het dialysecentrum en kom dus wel meer in contact met andere mensen. Ik heb een jong gezin met kinderen op de crèche en de basisschool. Laatst moest mijn zoontje vanwege een uitbraak op school enkele dagen in quarantaine en was het voor mij toch wel spannend of binnen het gezin corona zou optreden. Gelukkig was dat niet zo, maar de zorgen die ik toen had, vallen van mij af als ik zelf goed beschermd ben. Daarom ben ik blij dat ik vandaag mijn eerste vaccin gehad heb. Ik heb nu het vooruitzicht en de hoop dat we op termijn onze dierbaren weer kunnen aanraken en omhelzen. Ik vind het ongelooflijk dat er binnen een jaar na het uitbreken van de pandemie al een vaccin beschikbaar is en wil ook een pleidooi houden voor fundamenteel onderzoek dat de snelle ontwikkeling van vaccins mede mogelijk maakte”.

 

Mevr Elly Kolk: “Deze prik betekent voor mij geruststelling en een stuk veiligheid. Ik hoef nu minder bang te zijn om corona te krijgen of om er ernstig ziek van te worden. Gelukkig dialyseer ik thuis (PD) en hoef ik niet voortdurend naar het dialysecentrum te reizen. Op mijn werk in de kinderopvang loop ik wel risico ondanks alle voorzorgsmaatregelen die we daar uiteraard nemen. Het was mijn wens om te kunnen doorwerken, maar het is soms moeilijk je aan alle beschermende maatregelen te houden als je met spontaan gedrag van kleine kinderen te maken hebt. Voor mij voelt het veiliger nu ik een vaccin krijg. Ik hoop dat zo snel mogelijk iedereen gevaccineerd is zodat iedereen zich ook weer vrijer kan bewegen”.

 

Dhr Coen Mensing: “Deze prik betekent voor mij geruststelling en een stuk veiligheid. Gelukkig dialyseer ik thuis en hoef ik niet voortdurend naar het dialysecentrum te reizen, maar ook thuis zijn er natuurlijk huisgenoten met wie je in contact komt. Mijn vrouw ontmoet op haar werk ook allerlei mensen en kan dus met het virus besmet raken, ondanks alle voorzorgsmaatregelen die zij uiteraard neemt”.

Hoog-risicopatiënten

Internist-nefroloog Joost Bijlsma is blij dat al zijn patiënten nu gevaccineerd kunnen worden. “Zij behoren tot een risicogroep die bovendien door frequent bezoek aan het dialysecentrum een hogere kans op besmetting loopt, zowel tijdens het reizen als tijdens de behandeling op een zaal met meerdere patiënten.” Dianet doet er alles aan om de behandeling, vaak drie keer per week, zo veilig mogelijk te maken. “We hebben al in een vroeg stadium van de coronapandemie maatregelen getroffen om de kans op besmetting zo laag mogelijk te maken, vertelt Bijlsma, “en we hebben in ons centrum gelukkig weinig oronagevallen gehad in vergelijking met de landelijke cijfers.”

Moderna-vaccin

Het ministerie van Volksgezondheid heeft op advies van de Gezondheidsraad besloten dat hoog-risicopatiënten een mRNA vaccin krijgen. Dianet vaccineert met het Moderna vaccin, een van de twee momenteel beschikbare mRNA vaccins. Dit vaccin voldoet aan alle veiligheidseisen.

Meer informatie

Op de website www.coronavaccinatie.nl vindt u meer informatie over de coronavaccins. Over de vaccinatie van hoog-risicogroepen is goede informatie te vinden op Vaccinatie medische (hoog)-risicogroepen | RIVM.

Dhr. Affolter ontvangt zijn eerste coronavaccin.

Meer over dit onderwerp