Dianet bezoekt zelfdialysecentrum in Zweden

Dianet bezoekt zelfdialysecentrum in Zweden

23 juli 2014

In oktober bezocht de Raad van Bestuur van Dianet Ryhov Self Dialysis unit in Jönköping Zweden.  Dit zelfdialysecentrum is onderdeel van het Ryhov Sjukhus en werkt nauw samen met Qulturum, dat een innovatie- en educatiecentrum is op het gebied van leiderschap. Het zelfdialysecentrum staat bekend om de wijze waarop samengewerkt wordt met de patiënt: een samenwerking waarbij de patiënt leidend is.

Ontstaan van zelfdialyse in Ryhov 

Ryhov zelfdialyse is een afdeling van Ryhov Sjukhus in Jönköping in Zweden. De afdeling ontstond toen er in 2005 één dialysepatiënt, die eerder getransplanteerd was geweest, erop stond om zelf zijn dialyse uit te voeren. De verpleegkundige die met deze vraag geconfronteerd werd, heet Britt-Mari Banck. Zij aarzelde geen moment en ging aan de slag. 

Er werd gestart met een training van acht weken. Al snel bleek dat de patiënt zelf met oplossingen kwam en dat er van een strak trainingsprotocol geen sprake meer was. De training vond plaats op de afdeling, tussen alle andere patiënten. Ze oefenden op een dummy, die door de patiënt ontwikkeld was.

Het gevolg van deze aanpak was dat meer patiënten interesse toonden in zelfdialyse. Toen ook nog bleek dat zelfdialyse tot betere medische resultaten leidde, was de afdeling een feit. Brit Marie maakte de training daarna voor iedere patiënt op maat, omdat zij ervan overtuigd is dat dat voor de patiënt de beste oplossing is.

Hoe het werkt

Ryhov Zelfdialyse werkt met de 'zelfhemodialyse trap'. Iedere patiënt doorloopt in zijn eigen tempo deze trap en bepaalt ook zelf tot welke trede wordt gegaan. Er is zoals Britt-Marie het zegt geen standaard plan: "De patiënt zelf is het concept. Dat betekent dat sommige patiënten in acht weken de training doorlopen en dat weer andere patiënten er twee jaar over doen."

Op de zelfdialyse afdeling bepaalt de patiënt zelf wanneer er wordt gedialyseerd. Er is slechts één shift: de afdeling is open van 7.00 uur tot 16.00 uur. Als patiënten eerder of later willen dialyseren of op zondag, dan kan dat ook. Iedereen heeft een sleutel.

Veel van de patiënten dialyseren in dezelfde groep. Het sociale contact is belangrijk, patiënten zijn vrienden van elkaar geworden. Er wordt veel gelachen, met elkaar en met het personeel.

Begeleiding van patiënten

Een belangrijke rol is weggelegd voor de patiëntenbegeleider. Dit is Patrik Blomqvist. Hij heeft voor zijn transplantatie ook zelf gedialyseerd en beantwoordt nu de vragen van nieuwe patiënten en hun familie.