Dianet en AMC testen maaltijdboxen voor dialysepatiënten

Dianet en AMC testen maaltijdboxen voor dialysepatiënten

06 november 2018

Dianet en het AMC zijn een proef gestart met maaltijdboxen voor dialysepatiënten. Dialysepatiënten van het dialysecentrum in Amsterdam hebben de afgelopen maanden maaltijdboxen getest waarmee zij thuis een maaltijd kunnen koken. De maaltijdboxen zijn een initiatief van Raphaël Duivenvoorden, internist-nefroloog AMC en diëtisten Anne Wentink en Martine Norbart van Dianet. Zij ontvingen hiervoor een subsidie van de Nierstichting.

De maaltijdboxen maken het makkelijker voor dialysepatiënten om thuis lekker en verantwoord te koken. Raphaël: “Dialysepatiënten moeten zich vanwege hun nieraandoening meestal aan een dieet houden. Dat betekent vaak zuinig met zout, kalium én fosfaat. Na een behandeling voelen patiënten zich bovendien moe en niet lekker. Zie dan maar eens een lekkere en gezonde maaltijd te kopen én op tafel te krijgen.”

À la HelloFresh

Raphaël zag het succes van aanbieders van maaltijdboxen zoals HelloFresh en de Allerhande box van Albert Heijn. Om het concept uit te werken, deed hij mee met de NierstichtingChallenge: een initiatief van de Nierstichting waarin zij zorgverleners ondersteunen om direct toepasbare verbeteringen in de zorg te realiseren. De Nierstichting zag wat in zijn idee en stelde een financiële bijdrage beschikbaar.

Maaltijden testen

De afgelopen tijd hebben patiënten tijdens verschillende pilots de maaltijden getest. Anne Wentink, diëtist bij Dianet: “Patiënten krijgen een recept en alle ingrediënten afgemeten per maaltijd. De recepten voldoen aan dieetvoorschriften voor dialysepatiënten. Ze zijn eenvoudig , betaalbaar én geschikt voor mensen met verschillende culturele achtergronden.” Zo staat er onder andere kip met bonen en rijst, romige pasta met zalm, kerrienoedels en een Indiase curry madras op het menu.

Enthousiaste reacties

De patiënten zijn enthousiast. “Ze waarderen de maaltijdboxen en vinden het fijn dat ze nu op een eenvoudige manier lekker kunnen eten,” vertelt Anne. “Al hebben ze uiteraard ook de nodige kritiek. Maar daar is de pilot juist voor bedoeld. Die feedback gebruiken we om het concept verder te ontwikkelen.”

In de markt zetten

Op dit moment worden gesprekken gevoerd om het concept in de markt te zetten. Raphaël: “We halen de ingrediënten nu zelf in de supermarkt, en stellen zelf de boxen samen. Maar we willen graag samenwerken met een partij die de boxen in de markt kan zetten zodat we dit concept landelijk beschikbaar kunnen krijgen. Het zou toch prachtig zijn als we gezond en lekker eten op deze manier voor veel meer dialysepatiënten bereikbaar kunnen maken.”