Hemodiafiltratie voor veel patiënten mogelijk

Hemodiafiltratie voor veel patiënten mogelijk

14 maart 2016

Nierpatiënten die dialyseren kunnen zich beter voelen bij hemodiafiltratrie. Dit is een dialysevorm waarbij extra vocht met afvalstoffen uit het bloed wordt weggenomen  en schone vloeistof wordt toegevoegd.

Onlangs promoveerde arts-onderzoeker Camiel de Roij van Zuijdewijn (VUmc) op onderzoek naar deze vorm. De arts onderzocht onder andere in hoeverre deze behandeling mogelijk is bij patiënten. Aan dit onderzoek deden patiënten en verpleegkundigen van Dianet mee. 

Doel van het onderzoek was om te kijken of het haalbaar is om met hemodiafiltratie 21 liter of meer vocht met afvalstoffen uit het bloedplasma te onttrekken. Aan het onderzoek deden zo’n 25 patiënten van Dianet mee.  Nefroloog Neelke van der Weerd begeleidde het traject: “Sommige patiënten gaven achteraf aan dat ze zich beter voelden met hemodiafiltratie. Deze patiënten willen graag doorgaan met deze behandeling en dat kan in de meeste gevallen ook ”, aldus Van der Weerd.

Verhogen bloedflow

De patiënten zijn acht weken lang gevolgd. “In die acht weken hebben we bij elke dialyse de bloedflow (snelheid waarmee het bloed door de dialysemachine gaat, red.) in stapjes omhoog laten gaan. Op die manier was het mogelijk meer vocht aan het bloed te onttrekken en te vervangen door schone vloeistof. Daarbij hielden we scherp in de gaten hoe patiënten zich voelden en wat de effecten waren.”

Selecteren patiënten

Van der Weerd selecteerde samen met verpleegkundige Rachel Tolsma  de patiënten voor het  onderzoek.  “We hebben gekeken bij welke patiënten we verwachtten dat ze dit hoge volume konden halen. Dit is onder andere afhankelijk van de kwaliteit van de shunt. Die moet de snelheid en de hoeveelheid bloed aankunnen. Maar we hebben ook patiënten onderzocht die dialyseren met een katheter.”

Betrokkenheid verpleegkundigen


Het succes van hemodiafiltratie is voor een belangrijk deel afhankelijk van de inzet van verpleegkundigen. Van der Weerd: “Doordat je het volume opschroeft, gaat het alarm van de machine vaker af. Dan moet je de bloedflow misschien even aanpassen, maar dit kun je later weer bijstellen, zodat je toch een hoog volume haalt.  Je moet hierbij de patiënten heel goed in de gaten houden en een strak protocol aanhouden, ” De komende tijd wordt meer onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van hemodialfiltratie.

Lees het proefschrift.