Leerzame landelijke bijeenkomst thuishemodialyse en bijscholing

Leerzame landelijke bijeenkomst thuishemodialyse en bijscholing

02 december 2019

Jaarlijks organiseert Dianet de Jaarlijkse Bijscholing voor Thuisverpleegkundigen van aangesloten trainingscentra en het Dianet Landelijk Thuishemodialyseoverleg (LTHDO) voor alle contactpersonen uit de 40 aangesloten contractziekenhuizen.

Op donderdag 14 november kwamen  57 deelnemende trainingsverpleegkundigen naar Houten om vanaf half 10 met educatieve workshops te beginnen. Hanke Mensink en Wil Kooijman van Dianet Opleidingen gaven ieder een workshop met als titels  ‘Overtuigen en beïnvloeden’ en ‘Wat is gezondheid en een snufje MI’ Na de lunch werd het programma vervolgd met het Dianet LTHDO en daar sloten nog 40 deelnemers aan.

Leerzame dag met interessante conclusies
De deelnemers hadden soms lang gereisd, maar waren tevreden over de dag.  “Overtuigen heb ik nog nooit in mijn studie gehad, daar heb ik heel veel aan”, gaf een tevreden deelnemer aan. Ook het sociale aspect is belangrijk voor de deelnemers:  “Het is ook heel leuk om iedereen weer te zien hier, want omdat we allemaal bij andere ziekenhuizen werken  zien we elkaar nauwelijks.” Tijdens het middagprogramma kwamen verschillende sprekers aan bod. Kort samengevat waren de conclusies: een lichte vrouw of een lange dialyseduur leidt vaak tot hypotensie. Ook is het van belang voor de kwaliteit van leven dat dialyse goed ervaren wordt. Door de toename van het aantal overlevenden van hartfalen is het belangrijk voor nefrologen om beter samen te werken met andere specialismen en om naar de totale mens te kijken. Dianet liet zien dat zij met hubs een mooie manier van maatwerk in de zorg biedt. Het feit dat misschien wel 20% van de patiënten zijn medicijnen niet inneemt, moet een aandachtspunt worden in het contact tussen arts of verpleegkundige en patiënt. Kortom: we kijken terug op een leerzame dag waar het team van relatiemanagement de verpleegkundigen en nefrologen van de contactziekenhuizen een mooi programma heeft kunnen bieden.

Lees hier meer over de workshops en de presentaties.

Bijeenkomst thuishemodialyse
Trefwoorden