Lintjes voor mantelzorgers dialysepatiënten

Lintjes voor mantelzorgers dialysepatiënten

01 mei 2018

Nietsvermoedend werden Cees de Bruin en Pieter van de Laar op 26 april naar de Stadschouwburg in Utrecht en naar het Gemeentehuis in Meierijstad gelokt. Tot hun verrassing ontvingen ze een lintje. Ze kennen elkaar niet, maar kregen om dezelfde reden een Koninklijke onderscheiding. Beide mannen zijn mantelzorger van een dialysepatiënt.

Cees de Bruin is 92 jaar. Vanaf 1962 zorgt hij voor zijn geestelijk- en visueel gehandicapte broer Gijs. Na het overlijden van hun moeder neemt hij de hele zorg op zich. Cees is nooit getrouwd. Drie keer per week komen ze met de taxi naar Dianet in Utrecht Lunetten, omdat de 75-jarige Gijs moet dialyseren. Cees helpt dan met afsluiten.

Achter slot en grendel

“Mijn nichtje had een taxi geregeld die mij naar de Stadsschouwburg bracht. Ik was helemaal verrast door de onderscheiding. Ik wist van niets! Hij ligt nu thuis achter slot en grendel. Niemand krijgt te horen waar. In Utrecht weet iedereen er van en worden we voortdurend aangesproken over mijn lintje. Heel leuk is dat”, vertelt Cees.

Geen kind aan Gijs

Cees ziet de zorg niet als een last. “Ik heb geen kind aan Gijs en kan me een leven zonder hem niet voorstellen. Ik kook en stofzuig zelf. Soms is het wel lastig om matig te zijn met zout. Er komt alleen iemand van de thuiszorg om Gijs zijn pyjama aan te doen. De rest doe ik. Ik ben trots op het lintje, maar vind zorgen voor mijn broer heel normaal.”

Burgemeester Jan van Zanen feliciteert Cees de Bruin met zijn lintje voor mantelzorger
Burgemeester van Utrecht Jan van Zanen (l) feliciteert Cees de Bruin met zijn lintje
(Foto: Maarten Hartman)

Al vijftien jaar hulp

Pieter van de Laar assisteert zijn vrouw Francy al vijftien jaar bij de thuisdialyse. Ze dialyseren om de nacht. Vooral het mentale aspect van dialyse vindt hij zwaar. “Als mantelzorger kan je nooit onbezorgd ergens heen. Je hebt altijd die verantwoordelijkheid voor je partner. Ook ben ik minder gaan werken.”

Verrassing

Pieter dacht dat een familielid een lintje kreeg, tot hij opeens zijn naam hoorde. “Wat een verrassing was dat! De burgemeester zei dat het vooral bijzonder is dat ik al zo lang voor mijn vrouw zorg. Ze is vanaf haar vijfendertigste, inmiddels twintig jaar ziek. Ik doe het met liefde, maar het is niet altijd makkelijk. Zeker niet voor onze drie kinderen. Ik heb mazzel dat mijn collega’s altijd veel begrip hebben getoond.”

Erkenning voor mantelzorgers

Achteraf hoorde Pieter dat een tante van zijn vrouw maar liefst 2,5 jaar bezig is geweest om hem het lintje te bezorgen. “Ik zie het als een erkenning voor alle mantelzorgers. In het bijzonder die van dialysepatiënten. Het is een zware taak en dat realiseren velen zich niet. Ik zou het niet uit handen willen geven, want we zijn een perfect ingespeeld team. Toch trekt het een zware wissel op je relatie. Ik hoop dat ik met mijn verhaal de mantelzorgers van dialysepatiënten een gezicht kan geven. Mijn lintje is voor hen allemaal.”

Mantelzorger Pieter van de Laar krijgt lintje van burgemeester Van Rooij (Veghel)
Pieter van de Laar (r) met burgemeester Van Rooij (Veghel)