Metrostation Holendrecht weer open

Metrostation Holendrecht weer open

15 november 2016

Patiënten en bezoekers van ons dialysecentrum in Amsterdam AMC (locatie Holendrecht) kunnen sinds vrijdag 11 november de zuidelijke toegang weer gebruiken. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de renovatie van het metrostation dat na veertig jaar toe was aan een grondige opknapbeurt.  Het station is voorzien van glazen liften, het oorspronkelijke ‘beton brut’ is weer zichtbaar gemaakt, hoeken en nissen zijn strakgetrokken en is er meer licht en ruimte.

Ontwerp

Het ontwerp voor de metrostations is afkomstig van architectenbureau Group A, die zich heeft gebaseerd op de oorspronkelijke ‘Breton Brut”-stijl van de Oostlijn. Om deze stijl weer terug te brengen was het noodzakelijk om de dikke verflagen en coating  op het huidige beton te verwijderen. De methode die aanvankelijk was bedacht, het afbijten van de verf, bleek erg tijdrovend. Daarom is een andere methode gekozen, waarbij de oude verflagen onder hoge druk met water en zand worden verwijderd.

Planning

Dit heeft tot een aanpassing van de oorspronkelijke planning geleid, waardoor het naastgelegen station Reigersbos pas vanaf maandag 14 november wordt aangepakt. Er worden nooit twee stations naast elkaar tegelijkertijd aangepakt, zodat reizigers altijd een station in de buurt hebben. Op dit moment zijn er naast Holendrecht vier stations in verbouwing: Gaasperplas, CS, Van der Madeweg en Waterlooplein. Het volledige renovatieprogramma loopt naar verwachting tot halverwege 2018.