Pilot thuistrainen coververhaal in Dialyse & Nefrologie Magazine

Pilot thuistrainen coververhaal in Dialyse & Nefrologie Magazine

29 september 2017

In nummer 3 (september 2017) van het Dialyse & Nefrologie Magazine van V&VN staat een artikel over de pilot thuistrainen die Dianet samen met het Gelre Ziekenhuis doet.

In het stuk vertellen deelnemende patiënt Wil Post en trainingsverpleegkundige Remco Weijkamp over hun ervaringen. Ook Miranda Brouwer, dialyseverpleegkundige en praktijkopleider in het Gelre doet haar verhaal.

Snellere doorstroom

De werkgroep Thuishemodialyse van het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn merkte op dat de doorstroom van dialysepatiënten vanuit het ziekenhuis naar thuishemodialyse wel wat sneller kon. Zo ontstond het idee om patiënten deels thuis te gaan trainen in plaats van in het ziekenhuis.

Samenwerking Gelre en Dianet

Het Gelre benaderde expertisecentrum Dianet en gezamenlijk werkten wij de pilot uit. Deelnemers dialyseerden 3 weken in het ziekenhuis en zes weken thuis. Normaal gesproken duurt de training acht tot 11 weken en vindt dan geheel plaats in het ziekenhuis of centrum.

In september 2016 startte de eerste patiënt: Wil Post. Vier verschillende opleiders van Dianet namen de patiëntentraining voor hun rekening. In het najaar begint de derde en laatste patiënt. Daarna wordt gekeken of de pilot wordt ingevoerd. Tot nu toe zijn de evaluaties positief.    

Trefwoorden