Studie naar kaliumgehalte van start

Studie naar kaliumgehalte van start

02 april 2019

Dianet en het AMC gaan onderzoeken of een hoge concentratie kalium in de dialysevloeistof beschermt tegen schommelingen in de bloeddruk bij dialysepatiënten. Het onderzoek vindt vanaf begin april plaats op de dialyseafdeling in het AMC en wordt uitgevoerd in samenwerking met de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland. Dialysepatiënten in het AMC kunnen hieraan meedoen.

Patiënten met chronisch nierfalen lopen meer risico op het ontwikkelen van een te hoog kaliumgehalte in het bloed (hyperkaliëmie). Dit kan leiden tot hartritmestoornissen. Onderzoeken laten echter zien dat nierpatiënten hyperkaliëmie kunnen ontwikkelen, maar dat het totale lichaam vaak ook een tekort aan kalium heeft. Hoe dit komt, is onduidelijk.

Stabiele bloeddruk door hoger kalium?       

In het onderzoek wordt gekeken naar de effecten van een hogere kaliumconcentratie in de dialysevloeistof op het totale kaliumgehalte in het lichaam. Het kan zijn dat door een laag kaliumgehalte in de dialysevloeistof niet alleen het kalium in het bloed, maar ook in het totale lichaam afneemt. En dat is onwenselijk, omdat een hoog lichaamskalium waarschijnlijk leidt tot een meer stabiele bloeddruk en minder overvulling bij dialysepatiënten.

Meedoen aan het onderzoek

Dialyseert u op de dialyseafdeling in het AMC en komt u in aanmerking voor deze studie, dan vragen we u of u mee wilt doen. Wij behandelen u dan vier weken tijdens de reguliere dialysebehandelingen met dialysevloeistof waarin de kaliumconcentratie wisselt. Tijdens de twee onderzoeksdagen nemen we op vaste tijdstippen bloed af en we meten uw bloeddruk. Ook maken we een hartfilmpje. Een onderzoeksdag duurt ongeveer een uur langer dan een normale dialysebehandeling. In totaal bent u voor deelname aan dit onderzoek dus ongeveer twee uur extra kwijt.

Meer informatie

Meer informatie over deze studie kunt u vinden in de informatiefolder op de dialyseafdeling. Of bekijk deze video over de kaliumstudie.