Subsidie voor diëtist van Dianet

Subsidie voor diëtist van Dianet

28 januari 2020

Vorig jaar september heeft onze collega Sylvia Overmeer twee subsidieaanvragen ingediend in het kader van de Nierstichting Challenge. Op 9 januari hoorde ze dat beide aanvragen zijn toegekend. Sylvia heeft een aanvraag gedaan die gericht is op kinderen en een gericht op visuele dieetvoorlichting. Ze gaat aan de slag met het schrijven van een dieetboek voor kinderen met een nierziekte. Ook gaat ze eerder ontwikkeld voorlichtingsmateriaal over het dieet bij nierziekte professionaliseren. We feliciteren Sylvia van harte met deze subsidies! De projecten moeten eind 2020 afgerond zijn. Sylvia werkt hiervoor ook samen met haar collega diëtisten van Dianet.

Ook kinderen eten met plezier!

'Ook kinderen eten met plezier' was de titel van de aanvraag voor kinderen. Sylvia: “Als diëtist op de kinderdialyse, maar ook als moeder van twee  jonge kinderen, weet ik hoe belangrijk het is als je kind goed eet. Een kind dat voedsel weigert doet een moederhart (en vaderhart) pijn. Helaas is moeilijk eten bij kinderen met een nierziekte eerder regel dan uitzondering. Voor volwassenen bestaat er veel voorlichtingsmateriaal over het dieet, waaronder het boek “Eten met plezier” van de Nierstichting, dat vrijwel iedere diëtist binnen de nefrologie adviseert. Maar voor kinderen is er weinig. Ik vond het nodig dat daar verandering in kwam. Ik ga met de subsidie een boek schrijven met naast de uitleg over het dieet bij nierziekte, ook kindvriendelijke recepten, aandacht voor het aanleren van gezond eetgedrag en betrek hierbij ook de sociale omgeving van een kind zoals school en vriendjes. Uiteraard komt er ook een analysetabel met producten die door veel kinderen worden gegeten. Een uitdagend project, want eerlijk, ik heb nog nooit een boek geschreven. Ik hoop dat mijn boek net zo’n succes wordt als het boek “Eten met Plezier”.

 

Visuele dieetvoorlichting DIY

Het voorstel voor volwassenen …. “Een aantal jaren geleden heb ik zelf kaartjes geknutseld met informatie over de voedingswaarde van verschillende producten. Op de ene kant een plaatje van een voedingsmiddel en op de andere kant hoeveel kalium, fosfaat, eiwit of zout erin zit. Ik wilde graag de patiënten op een eenvoudige manier van informatie voorzien over het dieet die ook goed onthouden blijft. Naar mijn idee wordt er nog teveel informatie gezonden. Met deze visuele voorlichtingsmethode krijg je op een speelse manier inzicht in het dieet. Het spel maakt enthousiast en patiënten stellen zich open voor het dieet doordat er niet gezegd wordt wat niet mag of wel moet, maar ze zelf zien wat een betere keuze is. Het maakt de patiënt actief. Het probleemoplossende vermogen van de patiënt wordt gestimuleerd. Ik wil de subsidie gebruiken om deze kaartjes verder te professionaliseren”.

 

We kijken uit naar de resultaten!